Home

Werkgroep

Doelstelling

Nieuws

Geschiedenis

Word vriend!

Ontwerp

Kinderparticipatie

Contact

Archief

Links

Projectplan speeltuinvereniging “de Speelkraam”

Kinderparticipatie

De Speeltuinvereniging vindt het belangrijk dat hun bezoekers met plezier komen en voldaan weer naar huis gaan. Het eerste participatieproject is gericht op de kinderen, want zij zullen - naast senioren en gehandicapten - een belangrijke gebruikersgroep worden.
Bij zaken die kinderen aangaan moet je ze ook betrekken. Spelen is juist een onderwerp, waar ze veel belang bij hebben en waar ze veel van weten. Als kinderen betrokken worden bij de ontwikkeling van speelplekken kan er beter aangesloten worden op hun wensen en zal de betrokkenheid bij 'hun' speelplek toenemen.

Door deze werkwijze ontstaan er speelvoorzieningen die kinderen nog leuker vinden. De kinderen moeten om hun mening worden gevraagd, ze mogen hun mening zeggen, meepraten en participeren.
De wensen van kinderen kunnen dan een echte rol spelen bij het ontwikkelen van de speelplek. De verschillende leeftijdsgroepen zullen ieder op hun eigen wijze een bijdrage moeten kunnen leveren. Tevens is het uiteindelijke ontwerp door een groep kinderen worden gepresenteerd aan de gemeenteraad.

Het is de bedoeling dat ze een niet traditionele speeltuin ontwierpen. De vereniging wil zoveel mogelijk werken met groen en hout. Een rode glijbaan of standaard wipkippen zul je er dus niet tegenkomen.

Vier groepen leerlingen van vier basisscholen mochten twee dagen hun ideeën spuien over de toekomstige speeltuin die Purmerend in 2010 moet gaan verrijken. Wat zien zij graag op de 5000 vierkante meter grond die de gemeente voor de nieuwe speeltuin beschikbaar stelt? Zeker is in ieder geval dat het één groot avonturenterrein gaat worden waarin de natuurlijke elementen behouden blijven en gebruikt worden. Het werden twee creatieve dagen vol ideeën waarmee de architect aan de slag kon gaan. Waar groep acht al een bovenaanblik kan tekenen, werken de kinderen uit groep drie nog heel abstract. Toch zijn ze op jonge leeftijd al heel creatief.

De kinderen gingen met elkaar aan de slag in kinderboerderij de Ridder en er werd gevraagd wat zij graag terugzien in de speeltuin.Ze zijn direct van start gegaan met het opstellen van een wensenlijst. Nadat de architect had laten weten waar uit gekozen kon worden was de volgende fase het maken van maquette van de, in hun ogen, ideale speeltuin.

Het waren uiteindelijk twee zeer creatieve sessies waar zo’n 150 tekeningen gemaakt werden.

MaquetteVan de 150 tekeningen zijn er per basisschool 2 leerlingen uitgekozen die er uit sprongen voor wat betreft originaliteit, creativiteit, bruikbaarheid, speelsheid en realiseerbaarheid.

Deze leerlingen vormden een kinderpanel dat samen met de architect (ook op kinderboerderij De Ridder) een maquette heeft gemaakt en deze heeft gepresenteerd aan de burgemeester.
De basis van de maquette was de tekening van de architect.
De natuurlijke materialen voor de maquette werden eerst gezocht op de kinderboerderij. De kinderen zochten bijvoorbeeld naar takjes, zand en kleine steentjes. De takjes werden de bomen, het zand werden de paden en de steentjes werden de ‘stepping stones”. Door deze materialen te gebruiken benadrukken we de natuurlijks uitstraling die de speeltuin moet krijgen.

Kinderpanel aan het werk voor de maquette

De maquetteMet het aanbieden van de maquette aan de burgemeester werd gelijk een tentoonstelling van alle tekeningen geopend, deze zal plaatsvinden van 6 tot en met 27 mei a.s. is er in de centrale hal van het stadhuis.

Kinderpanel in de hal met de tentoonstelling

Burgemeester spreekt het kinderpanel toeMaquette

Speeltuin vereniging “De Speelkraam”, Secretariaat: Ds. M.L. Kingweg 7, 1444 EA Purmerend
Telefoon: 0299- 413521,
www.speelkraam.nl, E-mail: info@speelkraam.nl, KvK-nummer: 371336821

© De Speelkraam