@speelkraam volgen |
Ontwerp
Algemeen:
Een speeltuin in het Leeghwaterpark van Purmerend met een oppervlakte van ongeveer 7000m2. De Speeltuin sluit aan in het landschappelijk karakter van het park en de naastgelegen kinderboerderij “De Ridder”. De speeltuin wordt in het Leeghwaterpark, nabij kinderboerderij De Ridder, gerealiseerd en hiermee wordt het park ontwikkeld tot een veelzijdige ontmoetingsplek en zo getransformeerd tot de „huiskamer van de buurt'. Bij het ontwerp, indeling en integratie van de speeltuin wordt de groene parkachtige uitstraling zo veel mogelijk behouden. Het avontuurlijke speelterrein vormt dan een bijzondere ontmoetingsplek voor jong en oud. De Speeltuinvereniging vindt het belangrijk dat hun bezoekers met plezier komen en voldaan weer naar huis gaan. Het eerste participatieproject is gericht op de kinderen, want zij zullen - naast senioren en gehandicapten - een belangrijke gebruikersgroep worden. De speeltuin moet een plek worden waarin de kinderen de mogelijkheid hebben om met water te kliederen, kikkers en padden te bekijken, bruggen en hutten te bouwen, en nog veel meer. Het wordt dus een speeltuin met grond, hout, heuvels, water, zand, bloemen, stenen, vruchten en uiteraard de daarbij bijpassende speeltoestellen. Zij kunnen in een gevarieerde omgeving met gras, struiken, bomen, half-verharding en water vrijwel alle vormen van spel uitoefenen. De kinderen bepalen daar zelf hoe ze ermee gaan spelen. Je kunt er dus veel bouwen met takken en stenen, spelen met water en zand. Kortom, je maakt je eigen speelse wereld met heel veel speelprikkels
Toegang:
De Speeltuin heeft slechts 1 officiële toegangsmogelijkheid en is voor de rest omgeven door een sloot. Op het terrein is bij de toegang een grote schuur met opbergmogelijkheid, kleine administratieruimte en 1 toilet validen, 1 toilet minder validen en 1 aankleedruimte. Alle ruimtes worden volgens de officiële richtlijnen gerealiseerd. Bij de ingang 2 parkeerplaatsen voor parkeren invaliden en een 50 tal fietsparkeerplaatsen. Naast de invalidenparkeerplaatsen staat een dubbele poort, die alleen gebruikt wordt voor onderhoudsdiensten en calamiteitendiensten. Een pad vanaf de poort sluit rechtstreeks aan op het padenstelsel van de gehele speeltuin.
Samenkomen:
Naast de schuur is een verhard plein met tegels en een plein met halfverharding van Stabicol. Dit laatste plein heeft een houten overkapping in de vorm van een driehoek. Op en rondom deze plek vinden we de houten banken en ronde tafel. Door het weglaten van een bank kan een rolstoeler ook aan de tafel zitten. Op deze plek kan les gegeven worden en/of wat eten. In de naaste omgeving zijn de speeltoestellen voor de kinderen tot 7 jaar en een aantal toestellen voor de minder validen. Van hieruit kunnen begeleiders de kinderen in de gaten houden.
Bereikbaarheid terrein:
Een uitgestrekt pad van 1,5 meter breed loopt door het terrein. Het materiaal is van Stabicol, wat ook in golfterreinen wordt gebruikt. Het is een bitumenmateriaal wat de kleur van het onderliggend zand aanneemt en kan de belasting van een lichte auto hebben. Vrijwel alle speeltoestellen zijn bereikbaar met deze paden of de paden lopen langs de toestellen. Op deze wijze zijn de toestellen voor minder validen goed bereikbaar en kunnen zij meespelen met het spel van de valide kinderen. In de overgang van pad naar toestel komen geribbelde tegels om ook visueel gehandicapten aan te geven waar een toestel is. Naast het pad van 1,5 meter liggen bermtegels van 40 cm breed met gras ingezaaid. Op deze wijze ontstaat een gidslijn voor visueel gehandicapten en kan het gebruikt worden voor onderhoudsdiensten en calamiteitendiensten, die een grotere wielbreedte hebben dan het pad van Stabicol. In het terrein zitten op sommige plekken accidentatie om het geheel wat spannender te maken en 2 heuvels. 1 Heuvel is de centrale uitkijkplek en 1 heuvel is nodig om een rolstoelglijbaan van 3 meter hoog mogelijk te maken. Om de bereikbaarheid voor rolstoelers bij de toestellen te verbeteren zijn rubber matten beschikbaar. Deze worden gevraagd op die plaatsen waar dat nodig is.
Uitrusten:
Op diverse plaatsen langs de paden staan houten banken om even uit te rusten of om de begeleiders de gelegenheid te geven de kinderen te kunnen observeren.. Daarnaast zijn er een 4-tal overdekte hang-rustplekken.
Groenvoorziening:
De huidige groenvoorziening wordt versterkt door het aanplanten van bomen en heesters, Daarmee wordt het terrein spannender gemaakt en daagt het de kinderen uit tot ontdekken. Op sommige plekken worden wilgentunneltjes gemaakt over het pad om meer avontuurlijke spanning in het terrein te brengen. Ook de natuurlijke waarde van de groenvoorziening kan een rol spelen in de educatie zin. Kinderen kan geleerd worden welke bomen en struiken het zijn en wat de deze bomen en stuiken betekenen voor de natuur. Een aantal open stukken en de randen langs de valzandondergronden bij de speeltoestellen wordt ingezaaid met gras om de ruimtelijke werking te versterken. Langs vrijwel het hele padenstelsel komt gras met een stevige ondergrond om voertuigen met een breder wielbasis dan het pad mogelijk te maken.
Water:
Rondom het terrein loopt een sloot welke met een duiker onder de toegang verder loopt. In het midden van het terrein wordt het terrein verdeeld in twee terreinen door een sloot met rafelige randen. De oevers, die bereikbaar zijn voor de kinderen zullen geleidelijk overgaan naar een maximale diepte van 70 cm ( dras-plasbermen). In het midden loopt de sloot met een duiker door. Dit is gedaan om onderhoudswerk en de bereikbaarheid van het achterliggende terrein mogelijk te maken. Op de oostelijke zijde wordt deze sloot overspannen met een hangbrug waar zelfs de rolstoelers over kunnen. Op de westelijke zijde zal een trekpont een verbinding maken. De trekpont heeft een voorziening, dat rolstoelers ook hier gebruik van kunnen maken. Een aftakking van het pad maakt de trekpont goed bereikbaar. Langs het water zal op de meeste lange zijden op ongeveer 2 meter van de sloot af een spijlenhek geplaatst worden van 1 meter hoog kastanjehout. De kleinste kinderen kunnen op deze wijze niet onopgemerkt bij het water komen.
Educatie:
Op 2 plaatsen wordt een steiger gerealiseerd om van het uitzicht te genieten en voor rolstoelers om mee te kunnen doen in de educatieve beleving van het water. De rafelige randen maken het mogelijk om ondiepe geulen te construeren. In deze geulen kan een actieve flora en fauna ontstaan wat weer mogelijkheden geeft voor biologie lessen. De paden sluiten aan op de steigers. De groenvoorziening is zodanig uitgewerkt dat bomen en struiken een educatieve functie kunnen hebben. Met speciale kruiden en geurbloemen zal de afdeling Natuur en Milieu Educatie ( NME) meer aandacht kunnen geven aan wat er voorkomt in Waterland. Gedacht moet worden aan vlinders en vogels en het inspelen daarop met speciale bomen en struiken ( knotwilgen). Ook zal aandacht geschonken worden aan bijzonder geurende bomen en heesters van bloemen, blad en schors.
Valondergronden:
Volgens de Warenwetbesluit Attractie en Speeltoestellen ( WAS) moeten speeltoestellen hoger dan 1 meter een valveilige ondergrond hebben. Voor sommige lage speeltoestellen kan worden volstaan met gras, maar in het algemeen zal een ondergrond van valzand volstaan met een laagdikte van 35 cm. Door gebruik van speciale toestellen voor minder validen zal nauwelijks gebruik hoeven worden gemaakt van valondergronden. Voor de vogelnestschommel zal een uitzondering gemaakt worden met kunstgras voor de bereikbaarheid van rolstoelers.
Speeltoestellen:
De speeltoestellen welke in deze speeltuin worden gebruikt voldoen allemaal aan de WAS en zijn gecertificeerd. Een erkend keuringsbedrijf zal 2 maal per jaar een technische hoofdinspectie uitvoeren en medewerkers van de speeltuinvereniging een dagelijkse visuele inspectie. Deze inspecties worden vastgelegd in een digitaal logboek. De speeltoestellen hebben de eigenschappen van klauteren, klimmen, waterlopen, bouwplaatsen, evenwicht, glijden, draaien, construeren, ontdekken, natuur, socialiseren, muziek maken en het maken van een eigen spel of verhaal. Alle speeltoestellen zijn van hout en hebben de natuurlijke uitstraling van het de omgeving. Een enkele uitzondering is gemaakt voor speciale toestellen voor rolstoelers. Er zijn speeltoestellen voor alle leeftijden en de toestellen zijn zó geconstrueerd dat de toegankelijkheid van het toestel bepaald of een kind de leeftijd heeft om het te gebruiken. Voor ouders en/of begeleiders is er de mogelijkheid in het spel van het kind mee te gaan. |